호주와인.... 그 첫번째~
호주와서 좋은 점 중 하나는 와인이 싸고 종류가 많다는 것이다.
여기서 Dan Murphy가 가장 저렴한 Liquid shop인데.... 맥주는 우리나라와 가격이 비슷하거나 약간 비싸다...
집에서 맥주를 홀짝이는걸 좋아하는 나로서는 맥주를 몇번 사먹다가... 와인이 싸게 먹히겠다 싶어...와인으로 주종목을 바꾸었다..
한병에 2.99달러하는 와인들도 많고...비싸봤다...10달러 내외이다....
와인을 많이 먹긴 하는데...종류도 많고 기억도 못할거 같아 가끔 먹는 와인들의 기록을 이곳에 남기고자 한다.
위에 보이는 와인은 Yellow tail 에서 나온 화이트와인 Sauvignon Blanc
한국에서도 호주 Yello tail은 많이 알려진 와인인거 같은데...호주에서도 많이 팔리는 중저가의 와인이다...
며칠전에 yellow tail 에서 나온 Shiraz를 먹어봤는데.... 나한테는 좀 강한 느낌이었다....
남자는 레드와인, 여자는 화이트와인 이라는 고정관념을 가지고 있었는데...오늘 화이트와인도 먹어보자는 생각에 위의 와인을 사서 먹고 있다...
가격은 8.99달러, 우리나라 돈으로 1만원 정도이다...
느낌은 약간 드라이하면서도 청사과 맛이 난다.. 달지않은 신선한 청사과를 한입 배어 물었을때 그 느낌이 와인에서 느껴진다.
Sauvignon Blanc에 대해 검색해보니
Sauvignon Blanc is a green-skinned grape variety which originates from the Bordeaux region of France. The grape most likely gets its name from the French word sauvage ("wild") and blanc ("white") due to its early origins as an indigenous grape in South West France.[1], a possible descendant of savagnin. Sauvignon blanc is planted in many of the world's wine regions, producing a crisp, dry, and refreshing white varietal wine. The grape is also a component of the famous dessert wines from Sauternes and Barsac. Sauvignon Blanc is widely cultivated in France, Chile, Canada, Australia, New Zealand, South Africa, Brazil, Moldova and California. Some California Sauvignon Blanc's are also called "Fume Blanc", this is often perceived to be a different type of wine. However the difference in the name was just a marketing tool crated by Robert Mondavi, he noticed that his Sauvignon Blanc's were not selling but by changing the former part to "Fume", sales increased.
Depending on the climate, the flavor can range from aggressively grassy to sweetly tropical. Wine experts have used the phrase "crisp, elegant, and fresh" as a favorable description of Sauvignon Blanc from the Loire Valley and New Zealand.[2][3] Sauvignon Blanc, when slightly chilled, pairs well with fish or cheese, particularly Chèvre. It is also known as one of the few wines that can pair well with sushi.[4]
Along with Riesling, Sauvignon Blanc was one of the first fine wines to be bottled with a screwcap in commercial quantities, especially by New Zealand producers. The wine is usually consumed young, as it does not particularly benefit from aging, except for some oak-aged Pessac-Léognan and Graves from Bordeaux that can age up to fifteen years. Dry and sweet white Bordeaux, typically made with Sauvignon Blanc as a major component, is another exception.
위와 같다... 병에 보니 호주 86%, 뉴질랜드 14%란다... 양국의 포도를 섞어 만든 와인인가보다...
암튼 달지 않으면서 깔끔한 와인이다.... 맛있다!!!